Despre noi

Asociatia Judeteana a Crescatorilor de Ovine "Dacia"

ASOCIATIA JUDETEANA A CRESCATORILOR DE OVINE “DACIA”,judetul Hunedoara, a fost fondata in anul 2005, cu un numar de 26 membri, din care 7 fondatori, ca organizatie profesionala, nonprofit, pe principiul piramidal cu reprezentare la nivel national, avand filiale si sucursale in tot judetul .

Ea a fost infiintata din necesitatea unirii eforturilor pentru o cat mai eficienta reprezentare a crescatorilor de ovine atat la nivel teritorial cat si pe plan national, urmarind ca tel final sporirea continua a efectivelor cu potential genetic ridicat pentru productiile de carne, lapte si lana si pe aceasta baza sporirea veniturilor si profitului, obtinute din valorificarea acestora.
Din anul 2005 organizeaza expozitia si sarbatoarea anuala “Turcana – regina muntilor“ de la Costesti, comuna Orastioara de Sus, judetul Hunedoara, care a ajuns la a-XIII-a editie in anul 2017.

Din anul 2008 este acreditata pentru efectuarea controlului oficial al productiilor (carne, lapte, lana) la ovinele din rasa Turcana,proprietatea membrilor asociatie si s-a afiliat la registrul genealogic al rasei Turcana infiintat si mentinut de catre Asociatia “PASTORUL CRISANA” din judetul Arad.


Din anul 2015 este acreditata pentru infiintare si mentinerea registrului genealogic al rasei Turcana, specia ovina,cu acreditarea nr.26 /28.05.2015 si Decizia nr.189/02.06.2015, emisa de Autoritatea Nationala Zootehnie “PROF.DR.G.K.CONSTANTINESCU”. In prezent are filiale (entitati cu personalitate juridica) si sucursale (entitati fara personalitate juridical)in judet si in tara (Alba, Arges, Dambovita, Olt, Teleorman, Gorj, Mehedinti) si asociatii ale crescatorilor de ovine acreditate pentru efectuarea controlului oficial al productiilor , care s-au afiliat la registrul genealogic infiintat si mentinut de catre noi (Timis, Arad, Mures, Bistrita-Nasaud, Covasna, Harghita).

Orientare imediata pe termen mediu si lung a asociatiei este:

  1. Mentinerea si ameliorarea cantitativa si calitativa a productiei de lana din cele 3 categorii: fina ,semifinal si grosiera, prin cresterea in rasa curate a raselor: Merinos , Tigaie si Turcana.
  2. Ameliorarea in rasa curata in directia productie de carne in fermele de elita si inmultire si incrucisarea cu rase specializate in aceasta directie in fermele de productie
  3. Ameliorarea in rasa curata in directia productiei de lapte pe anumite populatii care au capacitate lactogena superioara si selectia primiparelor in vederea stabilirii capacitatii de alaptare in fermele de elita
  4. Sporirea prolificitatii la toate categoriile de ovine selectionate .

Pentru optimizarea lucrarilor de COP la rasa Turcana, aceasta fiind o rasa mixta am considerat ca   ponderea   caracterelor de productie are urmatoarea distributie:

  1. Carne 40%
  2. Lapte 40%
  3. Lana 20%

Pentru acest deziderat este necesara cresterea unui efectiv de 5-7 %din fiecare rasa in fermele de elita pentru a asigura berbecuti si mielute necesari fermelor de inmultire (COP lana –carne – lapte)

Aceasta fiind distributia normala a caracterelor de productie consideram ca este necesara si reorientarea lucrarilor de COP si implicit sustinerea financiara a acestora .

Despre asociatie

3082
CRESCATORI IN REGISTRU
1386627
OVINE INREGISTRATE
15
ASOCIATII COLABORATOARE
17
ANI DE EXPERIENTA IN CONTROLUL PERFORMANTELOR PROPRII
7
ANI DE EXPERIENTA IN INTOCMIREA SI MENTINEREA REGISTRULUI GENEALOGIC

Management

Presedintele asociatiei este d-l Andresoi Dumitru, membru fondatorn a asociatiei,care conduce si coordoneaza activitatea economico-administrativa impreuna cu Consiliul director si activitatea de control oficial al productiilor si infiintarea si mentinerea registrului genealogic la rasa Turcana impreuna cu Comisia tehnica a asociatiei.

Partenerii nostri